Moda yeni kumaş trendini kucaklıyor: Kente

Louis Vuitton’un 2021 sonbahar kış erkek giyim koleksiyonu birkaç orijinal stilden oluşuyor ancak bazıları daha fazla ilgi gördü. Bunlar, Twitter’da hızla tartışma konusu haline gelen Kente tasarımlar oldu. İnternette iki karşıt görüş var: Louis Vuitton’da erkek modasının sanat yönetmeni Virgil Abloh‘un yaratıcı dehasını övenler ve Ganalı kültürünün Louis Vuitton tarafından sahiplenilmesini eleştirenler.

Moda, Afrika’dan gelen yeni kumaş trendini kucaklıyor: Kente

 

Kente Kumaşı Kökeni ve Kente Kumaşının Özellikleri

 

Kente, Akan’ın Asante lehçesinde sepet anlamına gelen kenten kelimesinden geliyor. Akalar kente’ye dokuma kumaş anlamına gelen nwentoma derler . Akan kraliyet ve kutsal bir bezdir, sadece çok önemli zamanlarda giyilir ve kralların beziydi. Zamanla, kente kullanımı daha yaygın hale geldi. Agotime’da, kente dokuma kraliyet ailesi ile ilgili değildi ve dokumacılar kendileri veya müşterileri için kente dokuyorlardı. Önemi devam etti ve güney Ganalılar tarafından büyük saygı görüyor. Küresel olarak, mezuniyet törenlerinde kıyafet tasarımında kullanılır.

Bununla birlikte, tartışma, bu giyim eşyalarının zevk aldığı popülerlikle karşılaştırıldığında hiçbir şey değildir. Gerçek konuya yer bırakıyor: sınırların ötesinde moda. Tasarımcı için nihai övgü, Kente’deki öğelerinden birinin Afro-Amerikan şair ve yeni sansasyon Amanda Gorman tarafından çok güçlü Vogue ABD’nin Mayıs sayısının kapağında giyilmesi.

Bir yıl önce Kente, George Floyd’un beyaz bir polis tarafından öldürülmesinin ardından Amerikan toplumundaki ırkçılığı kınamak için Amerikan Kongresi üyeleri tarafından giyildi. Afro-Amerikalılar için Kente, onların “Afrika kimliğinin” bir sembolüdür.

Peki Kente nedir ve kente kumaş neden bu kadar heyecan yaratıyor? Kita olarak da bilinen Kente’nin sembolik ve kültürel değerini anlamak için uzun bir yol kat etmeniz gerekiyor… Fransa’dan Gana ve Fildişi Sahili’ne yaklaşık 6.000 km gitmek! İşte Kente‘nin gücü ve asaleti simgelediği Akan ve Kru halkı arasında bu pagne’nin hikayesi başladı. Bu, burjuvazinin bir zamanlar büyük törenlerde giydiği bir kumaş. Kente‘yi dokuyan erkekler, birkaç ipliği ve farklı renkteki pamuğu karıştırıyor. Dokuma yöntemleri bir bölgeden diğerine değişir. Kente‘yi seçerken dikkatli olun. Renkler önemli! Sarı para ve zenginlik, yeşil sağduyu ve beyaz barış ve saflığı temsil eder.

“Geleneksel pagnes, yalnızca geleneksel törenlerde veya etkinliklerde giyilenler olarak görülüyor. Céchémoi markasının kurucusu Marthe N’Guessan, geleneksel pagnes’lerimizle modern kıyafetler sunarak markamla reddettiğim tam da bu iddiadır ”diyor. Bu bizim kimliğimiz, kültürümüz ve şimdi bu geleneksel kumaşlarla modern giysiler sunarak tanıtmayı ve bundan en iyi şekilde yararlanmayı kendimize borçluyuz. Céchémoi neredeyse dört yıldır var ve bugün moda değişiyor diyebilirim, geleneksel pagnes ile yapılan kıyafetlere olan talep güçlü ve biz ancak bundan memnun olabiliriz ”. dedi.

Marthe N’Guessan, “Hedeflerimizden biri kamu yöneticilerinin ve hatta temsilcilerinin ve ülkedeki resmi temsilcilerinin bu kıyafeti hizmette giymeleri olduğu için tanıtımını yapmaya devam ediyoruz” dedi. Bu, Gana’da Fildişi Sahili‘nden çok önce gerçekleştirilebilecek bir hedeftir. Ağustos 2020’de Ganalı hükümeti, bu kumaşın üretimini artırmak ve yerel ve uluslararası pazarlara daha iyi hizmet vermek için bir Kente el sanatları köyü kurulduğunu duyurdu. Kente Dokumacılar ve Satıcılar Derneği tarafından yönetilen bu proje halen devam etmektedir.

2019’da Burkina Faso’da kurulanı hatırlatan iddialı bir girişim. Geleneksel bir Burkinabe pagne olan Faso Dan Fani Ticaret ve El Sanatları Bakanı tarafından etiketlendi. Bu, ülkenin yüzde 100 pamuktan yapılan bu kumaşı kullanmasının ve aynı zamanda sahte ürünlerle mücadele etmenin ve ayrıca yılda 50 milyar CFA Frangı (veya 76 milyon Euro’nun üzerinde) getiren bir pazarı daha iyi kontrol etmenin bir yolu olduğu vurgulanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.