Mindfulness nedir diye sorduğumuzda, yaşadığın anı ve o anda etrafında gerçekleşenleri oldukları gibi fark etmek anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Algılarını yeterince açıp zihinden geçen düşünceleri, vücudun hissettiklerini, kısacası gerçekleşenleri anlamak ve yargılamadan onlarla kalabilme durumunun tanımıdır.
Mindfulness için; “Bilinçli olarak açık, nazik ve yargısız bir şekilde dikkat etme sonucunda ortaya çıkan farkındalık” der Jon Kabat Zinn.
Mindfulness için insanda eskiden beri olan doğal bir yetenek diyebiliriz. Ancak zamanla edindiğimiz farklı alışkanlıklar ve davranışlarla insanın bu yeteneği git gide zayıflamış. Bu yüzden de aslında mindfulness güçlendirilmesi gereken bir özellik. Mindfulness özelliğimiz geliştikçe zihnin berraklığı artar, yaşadıklarımız ve amaçlarımız netlik kazanır. Bilinçli farkındalığımız gelişir.
Mindfulness ile Bilinçli Farkındalık
Mindfulness diğer adıyla bilinçli farkındalık ile farkındalık birbiriyle karıştırılan kavramlar. Genellikle ikisi aynı şeymiş gibi algılanıyor. Farkındalık, gerçekleşen ya da gerçekleşmiş bir durum hakkında bilinç sahibi olma durumunu ifade eder. Bilinçli farkındalık ise bu farkındalığı, nazik ve olabildiğince objektif bir tutumla sergileme şeklidir. Bu nüans, küçük gibi görünse de birçok şeyi değiştirir.
Mindfulness Nedir?
Şehir hayatı, yoğun iş temposu, devamlı maruz kaldığımız şeyler dikkatimizi toparlama konusunda bizi bir hayli zorluyor. Mindfulness egzersizi de aslında bu konuda bize yardımcı oluyor. Dikkatimizin gittiği yönü toparlamamızı sağlıyor. Mindfulness egzersizi, bizim kontrolümüz dışında dağılan ve toparlamakta zorlandığımız dikkati son derece basit yöntemlerle toparlamakla yükümlü.
Mindfulness Meditasyonu Hayatınıza Faydaları
Mindfulness meditasyonu, dikkati belli bir noktada toplama konusunda geliştirilen bir beceridir. Mindfulness sayesinde şimdiyi, yani şu anın farkına varmanın farkındalığı artarak dün dün de kaldı, yarın ne getirir bilemeyiz o halde bugünü yaşamalıyız bilincini geliştirerek insanda iç huzuru sağlıyor. Mindfulness meditasyon tekniklerini uygularken nefes, bilinç, odak gibi kavramlar fazlasıyla öne çıkar. Başta 10 dakikalık sürelerle başlayan bu meditasyonlar zamanla uzayabilir. Mindfulness meditasyonunu en basit şekilde aşağıdaki gibi uygulayabilirsiniz;
Sandalyeye yaslanmadan sırtınız dik bir şekilde oturmayı deneyin. (Bu egzersizi ayakta da yapabilirsiniz)
Gözlerinizi kapatın.
Nefesinize odaklanın ve nefesin vücudun hangi bölgesinde toplandığına dikkat edin. Karnınızda mı yoksa göğsünüzde mi?
Ardından nefes alış verişlerinizi takip ederek normal bir şekilde nefes almaya devam edin
Bunları yaparken dikkatiniz dağıldığında neler düşündüğünüzü fark edin ve nefes almaya devam edin.
Birkaç dakika sonra gözlerinizi açın ve yaptığınız meditasyonun farkında olun.
Bir cevap yazın