H&M Vakfı’ndan 1 milyon Euro’luk bir ödülü paylaşan 2022 Global Change Award sahipleri

H&M Vakfı, moda endüstrisini iklim pozitif şekilde dönüştürme çalışmaları yapan 5 inovasyonu toplam 1 milyon € ile ödüllendirdi.

Giysilerin ömrünü uzatan bir çamaşır yıkama çözümü, küçük ölçekli pamuk çiftçileri için verimi ve gelirleri artıran bir yapay zeka çözümü, elastan ve polyester karışımlarının döngüsel geri dönüşümünü gerçekleştiren bir buluş, CO2 emisyonlarından elde edilen karbon-negatif viskon ve yenilenebilir tarım yapan gezegen kaz tüyü için bir alternatif – kar amacı gütmeyen H&M Vakfı’ndan 1 milyon Euro’luk bir ödülü paylaşan 2022 Global Change Award sahipleri.

Karl Johan Persson

Karl Johan Persson

H&M Vakfı, 2030 yılı BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin yerine getirilmesi için modayı dönüştürmek ve gezegeni olumlu hale getirmek amacıyla 2015 yılında Global Change Award’ı lanse etti. Bu, toprak, su, okyanuslar, iklim ve biyolojik çeşitlilik gibi dünyanın global ortak alanlarından birine veya birkaçına hitap eden ezber bozan inovasyonları keşfetmek ve desteklemek anlamına geliyor. Amaç, tüm endüstri için büyük bir değişim sağlayan inovasyonları keşfetmek olduğu için kazananlar istedikleri aktör/aktrisle iş birliği yapmakta özgür.

Global Change Award’ın kazananları, karşılaştığımız karmaşık zorlukların anahtarını elinde tutuyor ve modayı yeniden keşfetmenin mümkün olduğunu kanıtlıyor. Oyunun kurallarını değiştiren yenilikler gerçekten ilham verici ve moda endüstrisini olumlu bir gezegene dönüştürmeye yardımcı olabilir.” diyor H&M Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve H&M Group Yönetim Kurulu Başkanı Karl Johan Persson.

 

Çok fazla başvuru aldık ve bu bize ezber bozan inovasyonların öneminin büyüdüğünü gösterdi. Moda endüstrisini olumlu bir gezegene dönüştürme, gezegenimizi koruma ve insanların yaşam koşullarını iyileştirme hızı hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Bu yılın kazananları:

  • BioPuff by saltyco (Birleşik Krallık) – Hasarlı arazileri iyileştiren bataklık bitkilerinden üretilen kaz tüyü ve sentetik dolgulara gezegen dostu bir alternatif.
  • BIORESTORE (İsveç) – Eski ve yıpranmış kıyafetleri yepyeni hale getiren bir çamaşır yıkama çözümü.
  • CottonAce by Wadhwani AI (Hindistan) – Pestisit kullanımını azaltan, küçük ölçekli pamuk çiftçileri için verimi ve gelirleri artıran bir yapay zeka çözümü.
  • Re:lastane (Çin) – Elastan ve polyester karışımı kumaşları geri dönüştürülebilir hale getiren hafif bir süreç.
  • Rubi (Amerika Birleşik Devletleri) – Karbon emisyonlarından üretilen gezegen dostu viskoz ve liyosel.

 

Maddi desteğe ek olarak, kazananların tümü, H&M Vakfı tarafından Accenture, KTH Royal Institute of Technology ve The Mills ile ortaklaşa sağlanan, kazananlara paha biçilmez bir koçluk ve desteğin yanında güzel bir sosyal ağ ve hatırlamaya değer anılar sunan bir yıllık GCA Impact Accelerator programına da hak kazanıyor. GCA Impact Accelerator, kazanan fikirlerin iş, teknoloji, yatırımcı ve inovasyona hazırlık ve endüstri erişimi yoluyla hızla ölçeklenmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Ayrıca kazananlara, önemli konumlarda ilham verici dijital oturumlar ve buluşmalar sunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.