UEFA Şampiyonlar Ligi sponsoru olan Pepsi, TSYD iş birliğiyle futbolu desteklemeye ‘Pepsi Yıldız Futbolcu Seminerleri’ projesi ile devam ediyor. Pepsi’nin, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) ve ÇEVKO işbirliği ile genç futbolcuların gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla Eskişehir ve İzmir’den sonra ‘Yıldız Futbolcu Seminerleri’nin üçüncüsü Ankara’da gerçekleşti.
TSYD Ankara Şubesi’nde gerçekleşen seminerde; son zamanların en başarılı teknik direktörleri arasında gösterilen Samet Aybaba, Milli Takım’ın eski golcüsü ve Teknik Direktör Ümit Karan ile Spor Yazarı ve Yorumcu Atakan Kurt, genç futbolseverlere deneyimlerini aktardı. Spor Hekimliği Uzmanı Uzm.Dr. Savaş Kudaş, futbolcu sakatlıklarıyla ilgili bilgi verirken ÇEVKO’dan Fatih Arslan, geri dönüşüm konusunda önemli bilgiler verdi. Seminerlere katılan genç yeteneklere pet şişelerden geri dönüştürülmüş formalar hediye edildi.
PepsiCo’nun içecek grubu markalarından Pepsi UEFA Şampiyonlar Ligi sponsorluğu ile futbola olan desteğini uzun yıllardır sürdürüyor. Pepsi, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) ve ÇEVKO Vakfı iş birliğiyle futbolu desteklemeye ‘Pepsi Yıldız Futbolcu Seminerleri’ projesi ile devam ediyor. Futbola gönül vermiş ve bu alanda kariyer yapmak isteyen genç yeteneklerin gelişiminin hedef alındığı proje kapsamında genç yetenekler, 23 Aralık Perşembe günü TSYD Ankara Şubesi’nde, üç fazdan oluşan eğitim ve deneyim seminerlerine katıldı.
Bir gün süren seminerde, son zamanların en başarılı teknik direktörleri arasında gösterilen Samet Aybaba, Milli Takım’ın eski golcüsü ve Teknik Direktör Ümit Karan ile Spor Yazarı ve Yorumcu Atakan Kurt, genç futbolseverlere deneyimlerini aktardı.
TSYD Ankara Şubesi’nde gerçekleşen seminerde, son zamanların en başarılı teknik direktörleri arasında gösterilen Samet Aybaba, “Sizler bizim evlatlarımızsınız ve sizler çok kıymetlisiniz, bu ülkenin geleceğisiniz” diyerek şöyle devam etti: “Sizleri doğru yönlendirmemiz lazım. Vatan sevgisi, aile bağları, arkadaşlık bağları, takımdaşlık duygusu çok önemli. Biraz yeteneği varsa herkes futbol oynayabilir. Brezilya’ya çok giderdim, orada bütün futbol kulüplerinin kapısında şöyle bir şey yazar; ‘Yetenek sporcuyu şöhret yapar, karakter efsane yapar’. Bu sözü sakın unutmayın. Eğer efsane olmak istiyorsanız karakterli olmanız lazım. Bu ülkeyi ve işinizi sahiplenmeniz lazım. 16-17 yaşında çok fazla oyuncu oynattım. Çünkü ben bizim evlatlarımızı seviyorum. Onların iyi yerlere gelmesini istiyorum. Onlar da cevap veriyor arkadaşlar, önemli olan sizin de cevap vermeniz. Eğer işi ciddi yaparsanız hocanıza bu işi yapabileceğiniz inancını verirseniz hocanız da sizi tercih eder. Gençler Birliği’nde Aydoğdu vardı biliyorsunuz Göztepe’de oynuyor. Aydoğdu 17 yaşındaydı ve alt yapıdaydı o zaman. Çok iyi futbol oynadığı için A takımına aldık ve o hafta oynattım. Şu an Göztepe’de ve çok iyi işler yaptı. Bir de Serkan Balcı’yı aldık Gençler Birliği’ne. 6 ay alt yapıya gönderdim onu. 6 ay alt yapıda oynadı 6 aydan sonra geldi ve 17 yaşında daha yeni giriyordu. Gençler Birliği’nin futbolcusu oldu. Sonra Milli Takım’a ve Fenerbahçe’ye gitti, Trabzon Spor’da oynadı. İşinizi doğru yaparsanız, disiplinli olursanız, emek verirseniz, saygılı olursanız hocalarınızın söylediklerini yapmaya uygulamaya ne zaman daha hızlı daha çabuk bir şekilde başlarsanız hepinizin futbolcu olma şansı var. Futbolcu olamadığınız zaman futbolu bırakmayın içinde olun. Spor en önemli şeydir. Bütün kötü alışkanlıklardan sizi uzaklaştıracak şey spordur. Arkadaşlarınızı, yanınızdakileri, ailenizi teşvik edin bu işin içinde olun mutlaka. Çok çalışın göreceksiniz hepinizden bir şeyler çıkar bu ülkede” dedi.
Milli Takım’ın eski golcüsü ve Teknik Direktör Ümit Karan, “Ben sokakta büyüdüm ne param vardı ne kramponum vardı. Maç izlemek dünyanın en önemli şeyi, bol bol maç izleyin. Futbol aynı zamanda bir eğlence. Biz futbolu neden oynuyoruz biliyor musunuz, biz sunum yapıyoruz. Şu an sizinle sohbet ederken bile eğleniyorum. Ben futbol oynarken de eğleniyorum. Ben keyiflenmek için yapıyorum bu işi, insanlar beni izlesin benden hoşlansın biraz da yakışıklı olayım diye değil. Ben bu top ile 24 saat yatıp kalkıyordum sizin yaşınızdayken. Ondan vazgeçerseniz o da sizden vazgeçer. Futbol topunun ruhu var o ruha inanmazsan, dalga geçersen, topla antrenmanla ona ihanet edersen o da sana ihanet eder, futbol hayatınız biter. Topa saygı göstermelisiniz. Ne yaparsanız yapın topa saygı gösterin. Gerçekten çalışmadan hiç bir şey olmuyor arkadaşlar. Türkiye’de şu an büyük fırsat var elinizde bunun için çok çalışmanız lazım. Bu fırsatı iyi değerlendirin. Ben günde 3 kez idman yapıyordum. Okula koşarak gidip geliyordum. Antrenman her şey demektir. İdman olmazsa olmaz. Sizin sahanız var hocanız, idmanlarınız, fitness salonlarınız var. Bireysel hoca tutabiliyorsunuz artık. Bunları çok iyi değerlendirin. Bizim böyle fırsatlarımız yoktu. 10 senedir spor yapmıyorum ama kaslarım duruyor neden biliyor musunuz çünkü sizin yaşınızda yaptım bu kasları. Bu yaşta yapabiliyorsunuz 25-30 yaşında yaptınız mı olmaz çünkü bu yaştaki kaslar kalıyor” dedi.
İkinci bölümde ise Spor Hekimliği Uzmanı Uzm. Dr. Savaş Kudaş, gelecekte yıldız bir futbolcu olmak isteyen genç yeteneklere, yeteneklerini sürdürülebilir kılmak için eğitimler verdi. Sakatlanmalarının önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gerekenler ve spor hayatlarının devamlılığı için gerekli olan beden disiplinleri uygulamalı olarak anlattı.
Son bölümde ise ÇEVKO Vakfı’nın uzman eğitmenleri futbolcu adaylarının aynı zamanda çevre bilincine sahip olmaları için sürdürülebilirliğin önemi ve geri dönüşümün faydaları hakkında eğitim verdi. Ayrıca proje kapsamında ÇEVKO Vakfı desteği ile pet şişelerden geri dönüştürülmüş formalar, eğitim alan genç yeteneklere hediye edildi.
Bir cevap yazın